1. De juiste hoek en de goede kant

Om niet te massief als een blok over te komen adviseer ik om met één schouder naar de camera toe te gaan staan in een hoek van 45 graden. Dus ergens in het midden van frontaal naar de camera toe en compleet zijwaarts en draai dan jouw gezicht naar de camera toe. Dat geeft meer diepte aan de foto. Heb je een scheiding in je haar, dan is dat in de meeste gevallen jouw “goede kant”, omdat er meer van je gezicht te zien is en zorgt voor een open uitstraling. Dus de schouder aan de kant van de scheiding naar de camera toe! Mocht jij jezelf daar niet in kunnen vinden, probeer dan gerust de andere schouder.

2. Let op je schouders, rug en borst

Net als in het dagelijks leven is de houding die je aanneemt op een foto erg belangrijk voor je uitstraling. Zorg (ook als je zit) voor een rechte rug en let er op, dat dat je schouders niet overdreven naar achteren staan of naar voren hangen. Dat oogt namelijk onnatuurlijk. Sommige mannen duwen ook graag hun borst vooruit om iets breder over te komen, maar ook dit werkt 9 van de 10 keer niet op een foto.

Voor de mannen, als je jasje van je pak dicht kan zonder “te gaan trekken”, doe het dicht. Dit staat in bijna alle gevallen beter.

3. Handen en armen

Ga bij voorkeur staan, omdat je houding dat het makkelijkst te houden is en laat je armen parallel naast je lichaam hangen. Dit voelt onnatuurlijk, maar ziet er wel echt het beste uit. Ook je kleding heeft op deze manier de minste plooien, maar check altijd even of er niet ergens een rare vouw ingeslopen is. Voorkomen is altijd beter dan Photoshop.

Iets wat ik je sterk af kan raden is je armen gekruist over elkaar voor de borst houden. Je doet dit vaak uit automatisme als je je niet op je gemak voelt en als je niet gewend bent om op de foto te gaan, kan dit je een veilig gevoel geven. Maar het zorgt wel meteen voor een gesloten houding. Leuk voor rugbyspelers, maar als jij sympathiek en open over wilt komen is dit niet de manier. Ook met de ene hand de andere vastpakken – of erger nog je arm – zorgt voor een beeld van onzekerheid. In de lichaamstaal noemen ze dit troostgedrag.

Mocht je aan tafel zitten, dan kun je wel de ene hand op de andere leggen als je niet weet waar je ze moet laten. Wat een andere optie dan kan zijn, is om iets vast te houden, zoals een pen. Dat kan ook fijn werken als je staat, maar zorg dan wel dat je handen voor het portret niet in beeld komen

4. Lachen of niet lachen?

Dit is echt van geval tot geval verschillend. Ik stel voor om eerst neutraal te kijken en dan langzaam te gaan lachen terwijl de fotograaf aan het klikken is. Ergens daartussenin zit jouw ideale look. Zakelijk hoef je niet per se je grootste glimlach op te zetten, al helemaal niet als deze niet oprecht overkomt als je het wel doet.

Bedenk ook wel, dat als je lacht, je net wat meer rimpels hebt en je ogen steeds kleiner worden naarmate je glimlach groter wordt. Het is dus een keuze. Wat vaak ook goed werkt, is om je mond ontspannen open te houden. Niet te ver, maar de lippen ongeveer 5 millimeter van elkaar, zodat je net de bovenste tanden laat zien. Ook dit zorgt weer voor een open en benaderbare uitstraling die bijna altijd werkt.

Voel jij je onzeker over je gebit, hou dan ten alle tijde je mond gewoon dicht. Die onzekerheid straal je anders ook uit. Ben je wel trots op je tandjes, zorg dan dat er niet nog stukjes lunch tussen zitten 😉

5. Wees niet bang!

Wat ik vaak zie, is dat mensen die weinig ervaring hebben met poseren, hun hoofd wat naar naar achteren kantelen. Dus als het ware een beetje terugdeinzen voor de camera. Helaas wordt met deze houding de focus op je nek gelegd en wordt je gezicht kleiner en platter. Als je je kin laat zakken daarentegen, ga je loensen en zorg je voor een mysterieuze blik. Misschien leuk in een mode shoot, maar niet voor een zakelijk portret. Hou dus je kin net als je rug zo veel mogelijk recht.

Bedenk ook, uiteindelijk is het maar een foto en als het goed is, hij kan zo vaak over als je wilt. Durf dus te experimenteren met je “goede kant” en je glimlach en maak dan pas een keuze.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie